Dósai Mézeskalács fűszerkeverék

360 Ft (tart. ÁFA)

Leírás

Dósai Mézeskalács

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 150 ml méz
  • 150 g vaj
  • 500 g liszt (a fele teljes kiőrlésű is lehet)
  • 2 tojás
  • 1 tasak Dósai Mézeskalács fűszerkeverék (150 g)

A díszítéshez:

  • 1-2 evőkanál tej vagy 1 tojás fehérje a kenéshez (elhagyható, de fényesebb lesz tőle a kész mézeskalács felülete)
  • 100-150 g natúr mag (pl. dió, mogyoró, pisztácia, mandula darabok)

Elkészítés:

  1. Olvasszuk fel lassú tűzön a mézet és a vajat. Hagyjuk langyosra hűlni!
  2. Szitáljuk egy nagy tálba a lisztet, s keverjük hozzá a fűszerkeveréket!
  3. Öntsük a mézes-vajas keveréket a liszthez!
  4. Adjuk hozzá a két egész tojást!
  5. Gyúrjuk össze a tésztát! Akkor jó, ha rugalmas gombóccá áll össze. Ha szükséges, kevés lisztet még adhatunk hozzá.
  6. A tésztát osszuk négy kisebb gombócra, tegyük jól záródó műanyag edénybe, s pihentessük a hűtőben egy éjszakát, de legalább 2-3 órát!
  7. Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius fokra (alsó-felső sütés) és béleljük ki a sütőlemezeket sütőpapírral!
  8. A hűtőből elővett tésztát felhasználás előtt pár percig tartsuk szobahőmérsékleten, s kissé gyúrjuk át, hogy a mézeskalácsok sima felületűre süljenek!
  9. Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk 4-6 mm vastagra a tésztát! Ha ropogósabban szeretjük, legyen vékonyabb a tészta, de ha a puhább mézest kedveljük, hagyjuk vastagabbra a tésztát!
  10. Szúrjunk ki a tésztából csillagokat, virágokat, gombákat, fenyőket!
  11. A nyers sütiket sorakoztassuk az előkészített sütőlemezre egymástól 1-1,5 cm-re! Meg fognak nőni sülés közben!
  12. Kenjük le és díszítsük őket kedvünk és ízlésünk szerint! De egyik sem szükséges – teljesen csupaszon is nagyon szépek, illatosak és finomak!
  13. Süssük őket 12-14 percig!
  14. Várjunk pár percet, míg megkóstoljuk! Addig is örülhetünk a látványnak és az illatoknak.

Extra tippek:

  1. A tészta negyedéből egy sütőlemeznyi mézeskalácsot lehet készíteni, a minta nagyságától függően 20-30 darabot.
  2. A tészta a hűtőben néhány napig eltartható, és fagyasztható is.
  3. A kisült és kihűlt mézeskalácsokat jól záródó fém dobozban tarthatjuk el a legtovább. De különös módon mindig nagyon gyorsan kiürül a doboz…

Összetevők: Szőlőcukor, szódabikarbóna, természetes fűszerek.

A termék már tartalmazza a szükséges mennyiségű cukrot, édesítésként már csak mézet adagoljon hozzá!

 

További információk

Tömeg 0,20 kg
Egységár

2200